De verzamelaars
Maria Luise Fill en Robert Trevisiol, onvoorwaardelijke stoffenliefhebbers, stelden 30 jaar lang vol passie deze collectie koptisch textiel samen. Om de toekomst ervan veilig te stellen en de verzameling publiek toegankelijk te maken, schonken ze ze in 2015 aan de Koning Boudewijnstichting. Aangezien zowel het geheel als de afzonderlijke onderdelen een krachtige getuigenis vormen, zette de Stichting zich in om de overdracht aan de volgende generaties te garanderen.
Zeldzame fragmenten
De textielindustrie speelde als artisanale productie een eersterangsrol in het economische leven van het oude Egypte. De kwaliteit van de stoffen was befaamd tot ver buiten de landsgrenzen. De collectie bevat fragmenten van kledingstukken, vooral tunica’s, en interieurweefsels. Ze maakten deel uit van het dagelijkse leven van de Egyptenaren uit die tijd en gingen met hen mee in het graf.
Rijk repertoire
De vaak complexe siermotieven bevatten oneindig veel details en verbazen door hun subtiele kleuren. Het iconografisch repertoire is uiterst rijk en gevarieerd, en de diverse siermotieven zijn geïntegreerd in doorgaans symmetrische composities. Dit repertoire hangt nauw samen met thema’s uit de schilderkunst en vooral de mozaïekkunst, die dezelfde modellen gebruiken: geometrische motieven, het plantenrijk, de dierenwereld en taferelen bevolkt met personages.