De collectie bewonderen

Koninklijk Museum van Mariemont

© Koninklijk Museum van Mariemont, foto : Michel Lechien

De verzamelaars Maria Luise Fill en Robert Revisiol wilden hun collectie koptisch textiel voor de toekomst behouden en openstellen voor het grote publiek. Vandaar hun keuze om ze te schenken aan de Koning Boudewijnstichting. De collectie werd toevertrouwd aan het Koninklijk Museum van Mariemont, waar om de zes maanden een nieuwe selectie tentoongesteld wordt.

Tentoonstelling ‘De lin et de laine’ (‘Linnen en wol’)

Van 9 februari tot 26 mei 2019 organiseert het Koninklijk Museum van Mariemont een grote tentoonstelling over de collectie Fill-Trevisiol. De tentoonstelling belicht de verhouding tussen mens en stof, en neemt de bezoekers mee op een reis naar het hart van de Egyptische woning. De stoffen laten ons de mens appreciëren achter de voorwerpen. Erfgoedoverdracht, hergebruik van materies, weeftechnieken, motieven en kleuren zullen de bezoeker beslist weten te verrassen.

Catalogue raisonné

De circa 230 Egyptische stoffen uit de late Oudheid, met veel geduld verzameld door Maria Luise Fill en Robert Trevisiol, werden wetenschappelijk bestudeerd door een team internationale experts. De catalogue raisonné bij de tentoonstelling ‘Linnen en wol. Egyptisch textiel uit het 1ste millennium’ toont daarvan de resultaten.

Online inventaris en website

De inventaris is gebaseerd op het onderzoek uitgevoerd door de commissarissen van de tentoonstelling en de catalogus, Arnaud Quertinmont (Conservator van de afdeling Egypte / Nabije Oosten, Koninklijk Museum van Mariemont) en Amandine Merat (Project Curator, Albukhary Foundation Gallery of the Islamic World, British Museum, Londen), evenals door Ann Kwaspen (specialiste in de studie en de bewaring van archeologisch textiel) en Chris Verhecken-Lammens (gespecialiseerd in textielanalyse). De teksten voor de inventaris werden aangepast door Robert Trevisiol.